Дискусија за безопасен третман на сточарството.

2023-03-21


Дискусија за безопасен третман на сточарството.

Моментална состојба на развој на сточарството:

At present, China has become the world's largest producer of meat and eggs, with the output of poultry meat, pork, and eggs ranking first in the world. According to statistics, in 2010, the national income from animal husbandry accounted for more than 33% of the total agricultural income. There are 460 million live pigs, 100 million cattle, 280 million sheep, and 5.35 billion poultry in the country. There are about 4 million large-scale livestock and poultry farms in the three major categories of pigs, cattle, and chickens in the country. The output of livestock products has increased nearly tenfold since the reform and opening up.

Проблемот со загадувањето воодгледување индустријае многу сериозно:

Загадувачите од животинското ѓубриво не само што ги загадуваат површинските води, туку и лесно влегуваат во подземните води со токсични и штетни компоненти, сериозно загадувајќи ги подземните води. Во интензивниот процес на одгледување на добиток и живина, доколку ѓубривото не се третира ефективно, ферментацијата на ѓубривото од добиток и живина ќе генерира голема количина на штетни гасови како што се NH3, H2S, измет, CH4, CO2 итн. Овие гасови не само влијае на растот на животните, но и сериозно влијае на здравјето на луѓето и околината.


Значењето на безопасниот третман во сточарските и живинарските фарми:

Прво, може да ја промовира трансформацијата на сточарството во вид за заштеда на ресурси и еколошки, а со тоа да се постигне одржлив развој на сточарството.
Втората е да се постигне целта за зачувување на енергијата и намалување на емисиите, и да се постигне целта за намалување на COD (Хемиска побарувачка на кислород).
Третата е да се постигне кружна економија во сточарството.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy